Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Лена Бориславова: С избора на служебен премиер, ГЕРБ загубиха ролята на удобната опозиция

Политика

Лена Бориславова: С избора на служебен премиер, ГЕРБ загубиха ролята на удобната опозиция

Лена Бориславова: С избора на служебен премиер, ГЕРБ загубиха ролята на удобната опозиция - Tribune.bg
Снимка:

"Пак ще кажат, че съм откраднала нещо, но и аз искам да поздравя г-жа Сачева, защото току що те загубиха ролята на удобната опозиция в управление и ще трябва да станат отговорни управляващи", така Лена Бориславова коментира изборът на Румен Радев за служебен премиер в лицето на Димитър Главчев в предаването „Панорама“ по БНТ.

Бориславова каза, че измислената от нея дума за управляващото мнозинство на "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ - СДС - сглобка, изключително добре описва формата на управлението през изминалите девет месеца.

Затова това тази дума стана толкова популярна. Тя отразява факта, че никога не станахме и няма да станем органично цяло с ГЕРБ, защото имаме различни разбирания за това каква е целта на политиката, много различни сме и като хора. За нас, когато се дава дума, тя трябва да се спазва, а не да се сменя мнението по три пъти на ден. За нас това да действаш с унисон с евроатлантическите принципи, значи, че няма как да строиш "Турски" или "Балкански", или всякакви други "потоци", за да може Русия да заобиколи Украйна. За нас съдебната реформа не се заключава в специализирани съдилища, които задълбочават проблемите, а в това да се търсят решенията им, заяви Бориславова.

Тя коментира и провалената ротация на правителството: "Първоначалната договорка беше да се ротират само Габриел и Денков. След това в обявения кабинет на г-жа Габриел имената в поне шест министерства бяха сменени, без това да бъде съгласувано с нас. Затова ние казахме, че трябва да се върнем на масата на преговорите и да направим кабинет, защото единственият губещ от случващото се е българският народ".

Попитана дали по време на преговорите за ротацията на кабинета съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков е водил разговори със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, Лена Бориславова посочи: "Трябва да се знае, че в много голяма част от случаите решенията на г-н Борисов не се вземат от него лично, а от г-н Делян Пеевски. В този смисъл тогава, когато в хода на преговорите имаше настояване от ГЕРБ за включване на текст, осигуряващ квота в полза на ДПС при избора на регулаторите, г-н Кирил Петков направи логичната стъпка, че ако искаме тази квота да не се случи и да не е в текста на споразумението, за да могат ГЕРБ да се съгласят, г-н Петков разговаря с г-н Пеевски".

Дали ще успеем да реализираме реформите, които българските граждани чакат от 20 години, зависи от относителната ни тежест в парламента, защото останалите участници разбират само от това - от сила, и те го показаха по време на преговорите. ГЕРБ и ДПС го показаха и когато саботираха работата на комисията за Нотариуса, подчерта Бориславова.

Ако зависеше от нас, до избори нямаше да се стигне. Сега на масата има ясни ангажименти. Трябва да поемем ясна отговорност и да се работи за това нещо, каза още Лена Бориславова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети